Останете живи! Виолета Иеремиева подкрепи кампания срещу войната по пътищата

Животът

03-05-2022, 14:46

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В навечерието на абитуриентските балове и сезонът на летните почивки зам.-областният управител на Плевен призова за разум на пътя

Заместник областният управител на Плевен Виолета Иеремиева подкрепи мисията на книгата "Останете живи" и едноименната кампания, насочена срещу войната по пътищата. Тя се включи със свое послание в навечерието на абитуриентските балове и сезонa на летните почивки, които са рискови за пътната безопасност период:

"Загиналите през 2021 г. – 561 души, ранените – 7 609 души, пътнотранспортните произшествия – 6 080.

За 1993-та загиналите са 1 307 души, ранените – 8 548 души. През същата тази година аз съм една от тези 8 548 ранени. Бях 20-годишно здраво момиче, в разцвета на младостта, II-ри курс в университета, гледах на бъдещето си с позитивизма на оптимиста.

Горещ юлски ден, четирима приятели на разходка до съседен град. Трясък, внезапен удар, смачкана ламарина… Сирени на линейка… Секунди, миг, обърнал завинаги живота ми – фрактура на гръбначния стълб, наранен гръбначен мозък, 28 години с инвалидна количка.

Едно от най-сериозните изпитания на съдбата е да си човек с увреждане. Увреждане, придобито при ПТП, което можеше да бъде предотвратено.

Бъдете разумни, бъдете внимателни! Преценявайте опасностите, не предизвиквайте инциденти. Не рискувайте живота си – той е безценен дар! Ако сте рисков, „адреналинов“ човек – помислете за останалите хора!

НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ В ЧАСТ ОТ СТАТИСТИКАТА! ОСТАНЕТЕ ЖИВИ!"

Виолета Иеремиева - заместник областен управител на област Плевен

***

Освен Виолета Иеремиева подкрепата си към "Останете живи" вече заявиха и други достойни българи, сред които златните олимпийски момичета Ивет Горанова и Мадлен Радуканова, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, евродепутатът Андрей Ковачев, тв водещият Ники Кънчев, актьорите Влади Въргала, Китодар Тодоров и Ивелин Найденов, втората тенис ракета на България Димитър Кузманов, боксовата шампионка Станимира Петрова, легендарният гимнастик Йордан Йовчев, естрадната легенда Богдан Томов, младежките футболни национали Иван Турицов, Митко Митков и Илиан Илиев, бронзовата олимпийска медалистка по борба Елица Янкова, най-добрият български джудист Ивайло Иванов, футболната легенда Милен Радуканов, вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова, тв водещият Камен Воденичаров и много други.

Книгата "Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, то предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

В началото на 2020 година книгата "Останете живи" и съпътстващата я кампания бяха отличени с Първа награда в категория "Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност" на Деветите "Годишни награди за пътна безопасност". По време на церемонията авторът на изданието Георги Стоянов обеща, че ще продължи да прави това, което е по силите му и занапред - да предупреждава колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя.

"Когато преди три години стартирахме кампанията "Останете живи" си поставих за цел не само да се срещна с възможно най-много ученици в страната и едноименната книга да влезе в училищните и общински библиотеки, но и със свои послания срещу войната по пътищата да се включат достойни българи. Зам.-областният управител на Плевен Виолета Иеремиева определено е такъв човек. Самата тя е преживяла катастрофа, а първите години след инцидента са били изключително тежки и почти непосилни за нея. Въпреки инвалидната количка, Виолета Иеремиева е успяла да се мотивира и да вземе категоричното решение, че ще даде всичко от себе си, за да живее достоен и възможно най-нормален живот. От 28 години е напълно съпричастна и непрестанно се бори срещу проблемите на хората с увреждания. Истинско олицетворение на силата на духа и съм изключително щастлив, че застава зад мисията на "Останете живи"! Вярвам, че всички ще се вслушат в думите ѝ", споделя автоът Георги Стоянов.

До този момент кампанията, съпътстваща представянето на книгата, достигна до хиляди младежи от цялата страна. Призивът по време на срещите към всички тях е един-единствен: да бъдат отговорни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.