Карлос Насар и останалите национали пропускат Световното заради липса на пари от ММС

Спорт

01-05-2022, 16:14

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Националите не заминаха за Гърция, не са получили нито един лев държавно финансиране от началото на годината

Съдебни хватки и безкрайната сага с регистрацията на новата управа на Българска федерация по вдигане на тежести на практика отнема на страната ни няколко медала от световното първенство за младежи в Гърция. Българският национален отбор няма да пътува за Хераклион и нито един от младите щангисти няма да се яви на подиума, което се случва за първи път в историята на един от най-успешните български спортове.

Според старши треньора Иван Иванов до началото на месец май националните отбори и националните състезатели не са получили нито един лев държавно финансиране.

"Шампионатът започва утре и за него страната ни подаде заявки за участие на петима от младите ни таланти, определени само с реална възможност да спечелят отличия След обявяването на окончателните регистрации се разбра, че според стартовите списъци трима от българските национали са считани за медалисти от специалистите в Международната федерация по вдигане на тежести (IWF). Иван Димов е лидер в категория до 61 килограма с 10 килограма пред останалите, световният шампион за мъже Карлос Насар също е водач, като с двубой 360 килограма дели първото място с украинеца Максим Домбровски в категория до 89 килограма, а Дениз Данев е с втора заявка, на 2 килограма от колумбиеца Торалво в категория до 55 килограма", каза Иванов.

"Другите ни двама щангисти също са в челото на списъците и сред потенциалните призьори. Разбира се, това са предварителни прогнози, но в нашия спорт те обикновено се потвърждават на 90 процента. Това неучастие е страхотен удар по българските щанги. Чакахме до последно, но финансиране за националите няма никакво вече 4 месеца и съответно не можахме да платим самолетните билети и настаняването. Състезателите ни, някои от тях на световно ниво дори при мъжете, са демотивирани. От началото на годината те не са получавали заплати и стипендии, а сега са шокирани от факта, че след толкова дълга и качествена подготовка им се отнема възможността да участват на световно първенство и да се докажат. Апелирам към всички, които обичат българския спорт и са готови да помогнат със съвети, решения и действия – в името на нашите талантливи деца и младежи, в името на стотиците легенди, прославили през годините България - помогнете да сложим край на тази агония. Не съм юрист, аз съм силен в спорта, но не е нормално една година да се влачи по съдилищата вписването на един очевиден и категоричен избор на щанги специалистите в България. Нови закони ли трябват, нови кодекси ли – да кажат законодатели и юристи, но да спрем това безумие,“ заяви афектираният Иван Иванов, който е олимпийски шампион от Барселона 1992.

В края на месец май се навършва точно една година, откакто българската съдебна система отказва да впише новото ръководство на федерацията по вдигана на тежести. На 28 май 2021 година с 24 гласа "за" и 5 "въздържал се" от 30 присъстващи представители на общо 34 клуба с лиценз, Общото събрание гласува доверие за президент на централата да бъде определен Ариф Маджид, който сменя досегашния шеф Неделчо Колев. Процедурни спънки обаче все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство управа на Българската федерация по вдигане на тежести. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от клуб от Созопол, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генерален секретар Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. Тези три клуба обаче са от т. нар. "клубове фантоми", които нямат лиценз и не извършват дейност, твърдят запознати с процесите в щангите. Така вече 11 месеца съдът не вписва избраните на 28 май миналата година нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и създава неимоверни трудности за развитието на вдигането на тежести, вторият най-успешен спорт в цялостната ни история.

Междувременно, поради съдебните хватки, България бе принудена да откаже наскоро и домакинството на Европейското първенство за мъже и жени, което бе насрочено от 9 до 19 април тази пролет в София. Това е юбилейният стотен шампионат на континента. Европейската централа даде два шанса на страната ни и чака до последно, но поради хаоса и липсата на вписана управа, първенството бе преместено в албанската столица Тирана за края на май и началото на юни. Преди това новоизбраният и все още невписан президент Ариф Маджид, заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов заделиха лични средства за участието на българските национали на световното в Ташкент през декември, където българските състезатели завоюваха злато и бронз.

Така, на практика заради мудна съдебна система, България попилява спортните си постижения и престижни домакинства на големи първенства. Дейността на един от най-успешните ни спортове на практика е блокирана вече година заради настроенията и личните вражди на дадена недоволна от статута си в съответната федерация личност. Към това добавете и забавеното финансиране.

"Нямам обяснение как няколко жалби могат да бавят вписването на един законен избор почти 12 месеца. Цяла година, а това може да продължава до безкрай… Един от най-успешните български спортове е блокиран, състезатели, треньори и клубове изпитват неимоверни трудности. Имаме пълна готовност да заработим на максимални обороти, имаме програма, спонсори, нова визия и цялостна стратегия за модерното развитие на този спорт в България, но сме с вързани ръце и чакаме прословутото вписване. Не мога да проумея подобна ситуация, все пак над всички нас е престижът на страната и успехите на българските спортисти. Невъзможността да участваме сега на младежкото световно със "самолишаването" ни от няколко потенциални медала и отказът да организираме домакинството на континентално първенство ощетяват българските национали, но са и огромен удар по авторитета ни в световните щанги и в световния спорт като цяло. Ако тази конфузна ситуация продължи до европейското, отново ще финансирам пътуването на българските щангисти с лични пари, за да не пропуснат спортистите ни възможността да участват и да вдигат за медалите,“ заяви Ариф Маджид.