Тереза Маринова: Спортът учи на ред и дисциплина в живота

Спорт

30-04-2022, 07:20

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Плевенчанката призна, че преди да бъде олимпийска шампионка всяка сутрин е ставала с мисълта, че ще стане първа

Европейската, световна и олимпийска шампионка по троен скок Тереза Маринова гостува в рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"24 септември е една изключителна дата за българската лека атлетика и за почитателите ѝ. Това е датата, на която станах олимпийска шампионка. 12 години преди моя успех моят треньор на същата дата става олимпийски шампион на троен скок. Тази дата е свързана, по-рано в годините, с един световен рекорд за скок на височина - този на Йорданка Благоева. Изключителна дата за българската лека атлетика", сподели Тереза Маринова.

Тя призна, че преди да бъде олимпийска шампионка всяка сутрин е ставала с мисълта, че ще стане първа.

"Това бе детската ми мечта от момента, в който осъзнах, че спортът ще бъде моята професия. За мен съществуваха само европейски, световни и олимпийски игри. Идеята бе да съм номер 1", разказа Маринова.

Запитана кои са били най-силните думи, които е чула, след като се е прибрала у дома след спечелването на олимпийската титла, Маринова призна: "Най-силните думи бяха на моя баща. В момента, в който се прибрах, той каза: "Ти сбъдна моята мечта". Това бе най-вълнуващият ми момент като цяло".

По думите ѝ 1995 г. е била повратната година в нейната кариера, защото ако дотогава е имала съмнения дали ще бъде голям спортист, тогава е заявила категорично, че това ще бъде нейната професия.

"Тройният скок ме избра, не аз него. В живота си имам няколко пъти, в които съм била на кръстопът. Един от първите ми треньори - Светослав Топузов, видя, че ми се отдава една такава сложна координационна дисциплина като тройния скок", сподели олимпийската ни шампионка пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че тройният скок е сложна дисциплина, а травмите са много тежки.

Една жена като се засили на първа крачка натоварването е между 500 и 700 кг. върху крака ѝ, уточни тя.

А относно това дали в момента е строга като треньор, Маринова е категорична: "Към студентите не съм. Има база знания, върху които трябва да надграждаш. Най-трудното нещо е да накараш някого да бъде осъзнат. Трябва да поднесеш нещата така пред децата, че да се влюбят в спорта. Спортът учи на ред и дисциплина в живота".