Регионална конференция "Приобщаващото образование за всички" се проведе в Плевен

Мисия

20-04-2022, 17:29

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Форумът събра множество представители на институциите в тази система - педагози, психолози, логопеди, ресурсни учители

В зала "Плевен" на областната администрация се проведе регионална конференция "Приобщаващото образование за всички". Организаторът на събитието е Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – гр. Плевен, поводът е 15-тата годишнина от създаването им. Форумът събра множество представители на институциите в тази система - педагози, психолози, логопеди, ресурсни учители - всички те работещи за предоставяне на подкрепа за личностното развитие на децата и учениците в образователната система.

При откриването на конференцията приветствие към участниците отправи заместник областният управител Виолета Иеремиева, която сподели, че познава отблизо проблемите на учениците със специални образователни потребности, на техните семейства, и е убедена, че приобщаващото образование е най-верният път към  интеграцията на тези ученици, а също така е и с огромен възпитателен ефект за изграждането на по-толерантно общество. Г-жа Иеремиева изрази уважението си и благодари на всички ангажирани с обучението на учениците със СОП за усилията, които полагат, за да възпитат бъдещи напълно реализирани и равнопоставени граждани на обществото ни. „Всички вие, посветени на тази кауза, сте хора с професия –призвание, от мое име, от името на учениците и семействата им: благодаря!“

Програмата на конференцията продължи с множество презентации по темата за приобщаващото образование, лекторите на събитието наблегнаха на факта, че всяко дете има необходимост от приобщаващо образование, за да се развият и покажат най-добрите му страни и таланти, наложителен е индивидуален подход от страна на педагозите към всяко едно дете.

Главната цел е да няма изключени от социалния живот деца, които да се чувстват различни, неразбрани и недобре приети от обществото.