Денков: В Плевен са с една стъпка по-близо до персонализираната медицина

Мисия

08-04-2022, 15:41

Снимка:

МОН

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Когато има желание, добра организация и пари, можем да видим малки чудеса и в Българи", заяви министърът на образованието и науката

"Когато има желание, добра организация и пари, можем да видим малки чудеса и в България. В Медицинския университет (МУ) в Плевен вече са с една стъпка по-близо до персонализираната медицина". Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков обобщи впечатленията си от новия Център за компетентност „Леонардо да Винчи“, който откри в плевенското висше училище.

През очила за виртуална реалност акад. Денков наблюдава лапароскопска операция на миомен възел, а в лабораторията по биопринтиране разгледа първите тестови прототипи на крайници и вътрешни органи. „Тук има не само апаратура на европейско и световно равнище, но и добре подготвени специалисти, които могат да работят с нея. Част от тях са се върнали от чужбина, донасяйки нови знания, нови методи, нови идеи“, отбеляза министърът.

В иновативния и високотехнологичен Център за компетентност в Плевен ще се извършват проучвания в областта на персонализираната медицина, телемедицината и 3D медицината, роботизираната и минималноинвазивната хирургия. В новата научна структура в МУ-Плевен ще работят 66 изследователи. Там са изградени четири департамента с модерни лаборатории. Хирурзи, млади лекари и студенти ще се обучават на хирургични манипулации, наблюдавайки истински операции на запис или на живо във виртуална реалност (VR) с помощта на VR очила. Ще се извършват научни клинични изследвания в минималноинвазивната хирургия от областите ушно-носно-гърлени болести, онкологична хирургия и оперативна гинекология. Ще се правят също морфологични и генетични изследвания за пациенти с карцином на гърдата, бял дроб, дебело черво, яйчници. Надградена е роботизираната система Da Vinci Si.

Проектът за създаване на Центъра за компетентност „Леонардо да Винчи“ е на стойност 23,695 млн. лв. Водещ партньор е Медицинският университет в Плевен. Основни партньори са Медицинският университет във Варна и Институтът по роботика към БАН. Включени са също университетските болници в Плевен и Варна, компанията за иновативни решения „5th Degree” и Онкологичната гинекология към Института по ракови заболявания във Florida Hospital, Флорида.

По проекта в МУ-Варна е закупена роботизирана система Da Vinci Xi. Изградена е и Лаборатория за експериментална хирургична роботика към БАН.