Празник на буквите сътвориха първокласници от СУ "Иван Вазов" - Плевен

Плевен Лайф

06-04-2022, 15:37

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Малчуганите се разделиха с Буквара и посрещнаха Читанката на специален празник, посветен на буквите

Първокласниците от I „а”, „б”, „в”, „г”„ д” в СУ "Иван Вазов" - Плевен  празнуваха най-важния си ден – Празник на буквите. Този празник не може да бъде открит в календара, но той идва всяка пролет с песента на птиците и първите пролетни цветя. Това вълнуващо Тържество се помни цял живот, защото децата осъзнават, че са направили най-трудната стъпка в живота – научили са да четат и пишат буквите от българската азбука.

"Подготовката за него започва от първия учебен ден, когато с трепет отварят букварчето и още от първата му страничка разбират, че ги очаква едно интересно и вълшебно приключение в света на знанието. Понякога затруднени, понякога с лекота, стъпка по стъпка, страничка след страничка се запознаха с тези тридесет сестрички, учиха се да подреждат буквите в срички, думи и изречения. И колкото повече от тях научаваха, толкова по-знаещи и можещи ставаха. За да дойде този ден, в който с нескрита гордост и много радост всяко първолаче да заяви: „Аз вече мога да чета и пиша!”

Мястото на буквара се заема от читанката – книжката със съдбовно предназначение – да научи децата да четат самостоятелно. А изучат ли читанката, те са вече пред прага на най-богатия, най-многоцветния свят на книгата. Да си грамотен не означава единствено да можеш да четеш и пишеш. Това е само началото. Означава да си жаден за знания, да се стараеш да живееш според поуките, открити в книгите. Първокласниците показаха това със своята задружност, толерантност един към друг", споделят от плевенското училище.

Класните ръководители на 1“а“ клас – Стела Кръстева, на 1“б“ клас – Маргарита Нейкова, на 1“в“ клас – Михаела Христова, на 1“г“ клас – Вили Атанасова и на 1“д“ клас – Елка Станчева подготвиха различни, изключително интересни и разнообразни по съдържание сценарии за тържества. Богатото музикално присъствие беше дело на г-жа Димитрина Кондова.

На тържеството, посветено на раздялата с буквара и посрещането на читанката, присъстваха родители, приятели и гости. Малчуганите с много настроение, желание и емоции демонстрираха пред присъстващите наученото за буквите и уменията си за рецитиране, драматизация, пеене и танцуване. Празникът бе озарен от весело настроение, приятни изненади и незабравими моменти! Всяко изпълнение бе посрещнато с аплодисменти и щастливи усмивки от всички – учители, родители и гости на тържеството.

“Празникът на грамотността” заслужено завърши с подарък-книжка за всяко дете, с „буквени“ лакомства, с пожелание за повече моменти на гордост за всички.