Плевен се преклони пред личността и делото на Апостола на свободата (Снимки)

Мисия

19-02-2022, 15:34

Снимка:

ОбС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Своята признателност към един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани

С паметен ритуал пред паметника на Васил Левски, днес Плевен се преклони пред личността и великото дело на Апостола на свободата и почете 149-ата годишнина от неговото безсмъртие! Своята признателност към един от най-светлите и чисти образи в националната ни история засвидетелстваха десетки плевенчани, като отново пред паметника бяха най-много децата.

Ритуалът започна с отдаване на военни почести от представителна рота на Плевенския гарнизон, след което панихида отслужиха свещеници от плевенските православни храмове. За безсмъртното дело на Левски припомниха в словата си кметът Георг Спартански и областният управител Иван Янчев. Есе за националния герой прочете Полина Атанасова, ученичка в 12-ти клас на Математическата гимназия в града.

Пред паметника на Апостола бяха още заместник-областният управител Виолета Иеремиева, общински съветници от състава на Общински съвет - Плевен, представители на ръководството на Община Плевен, бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, представители на институции, патриотични организации и културни институти. Почит отдадоха и участници в Националния поход "По стъпките на Апостола", който всяка година тръгва от Плевен през Балкана до родното място на Левски.

Плевен отдаде почит пред героя с поклон и минута мълчание, изпълнение на химна на България от Общинския духов оркестър и поднасяне на венци и цветя.