Как ще започне вторият срок за учениците в Плевен и областта?

Новините

03-02-2022, 17:42

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проведе се извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

В Областна администрация - Плевен беше проведено извънредно заседание на Областен кризисен щаб за борба с COVID-19. На срещата присъстваха  представители на лечебните заведения в областта, представители на: РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и РУО.

Директорът на РЗИ – Плевен д-р Минчев представи актуална информация за епидемиологичната обстановка, като сподели, че на територията на област Плевен за вчерашния ден са отчетени 293 нови случая. Регистрираната 14-дневна заболеваемост на база 100 000 души, отчита тревожен ръст в сравнение с данните от предходното заседание на щаба, проведено на 25.01 тази година. Данни за 1497,19%000, което представлява 50 процентов ръст в отчетената заболеваемост, е и причината за свикването на днешния кризисен щаб. Това поставя всички общини в област Плевен в червената и тъмночервената зона по класификацията на Министерството на здравеопазването.

Един от водещите показатели, съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията са заетите интензивни легла. На вчерашния ден, 2 февруари, е отчетен пик на заетите легла, като само 6 от тях са останали свободни.

За днешния ден се отчита слаба положителна тенденция, но тъй като ситуацията варира всеки изминал ден, за излизане от червената зона е рано да се прогнозира.

Настоящата епидемиологична обстановка налага въвеждането на нови противоепидемични мерки, като на база извършените анализи, те следва да отговарят на III-ти етап от НОП.

Ще има ротация на ученици, както и допълнителни рестрикции, целящи да ограничат разпространяването на заразата.

От 7 февруари, понеделник, в присъствена форма на обучение ще бъдат децата от 1 до 4 клас, а на ротационен принцип ще са учениците от V до XII клас в цялата област. От 7 до 11 февруари в класните стаи ще бъдат учениците от VII, VIII, X и XII клас, а от 14 до 18 февруари в училище ще влязат тези от V, VI, IX и XI клас. Детските градини и ясли няма да се затварят.

Ще се наложат ограничителни мерки за заведенията - те ще работят с 50% от капацитета си.

Не се предвижда спиране на плановия прием и операциите в болниците.

Новата заповед се очаква да бъде публикувана на сайта на РЗИ - Плевен през утрешния ден.