Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще поемат към местата за празнуване с кола

Новините

03-12-2021, 14:46

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане

Наближава студентския празник и вероятно много млади хора ще предпочетат да се отправят към хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През настоящата 2021 г. 8 декември е в сряда, което е предпоставка част от учащите да предприемат по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  или края на идната седмицата. Много от младежите ще поемат на път с колите си. В тази връзка Пътна полиция препоръчва да се шофира отговорно.

Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами - много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих. Нека предварително се информират за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще се пътува е задължителна, то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. В момента сме в зимния сезон и да не се забравя, че колите трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Препоръчва се, ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, да се намери друг превоз.

Да не се забравя, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и резервна гума. По време на път могат да се случат множество непредвидени ситуации, ето защо е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за акумулатор и зареден мобилен телефон.

Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“. Задължително онези празнуващи, които ще шофират след това да си осигурят време за възстановяване, както от самата веселба, така и от алкохола.

При попадне в рискова ситуация, първо да сигнализира на 112, а след това на близките, на приятели и др.