Гледат дело за смърт на родилка и новородено в Плевен

Крими

29-11-2021, 12:10

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Трагичният случай е от 26 юли 2018 г.

На 2 декември, четвъртък, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура, против К.П.П., от гр.Плевен.

Тя е обвинена в това, че на 26.07.2018 г., в град Плевен, в Клиника по Акушерство и гинекология при Втора клинична база към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД – гр.Плевен, в качеството на анестезиолог, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост причинила смъртта на повече от едно лице - родилка и новородено.  

Родилката е починала вследствие на остро разстройство на дихателната и сърдечно-съдовата дейност, развили се в резултат на обща хипоксия от нарушение на дишането, причинена от продължителните опити за интубация, без опит за алтернативно осигуряване на дихателните пътища в начална фаза на подаване на анестезията. При новороденото смъртта е настъпила вследствие на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, развила се след перинатална асфиксия, резултат от нарушения при бременната - престъпление по чл.123, ал. 3, предл.2, вр. с ал.1 от НК.