Откриха барелеф на първия ректор и основател на Медицински университет - Плевен (СНИМКИ)

Новините

02-11-2021, 16:16

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието се проведе в спортния комплекс, който също името на проф. д-р Недко Кючуков

По повод на празника на Университета и отбелязването на 100 години от рождението на първия ректор академичната общност на МУ-Плевен официално откри паметник на основателя на висшето училище – проф. д-р Недко Кючуков. Събитието се проведе в спортния комплекс, който също носи неговото име и е изграден от него, заедно с преподавателите и студентите на плевенската Алма Матер. Специален гост на събитието бе синът на първия ректор – доц. д-р Георги Кючуков, възпитаник на МУ-Плевен, преподавател и неврохирург в МУ-Варна.

Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров отново изтъкна пред академичната общност многобройните заслуги на проф. Кючуков по време на 12-годишния му период на управление на висшето училище в Плевен - основател на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен; разкрива първите 24 катедри, 14 от които са клинични; извършва реконструкция на Окръжна болница в университетска база; построява студентско общежитие с 250 легла; изгражда спортна зала заедно с преподаватели и студенти; извършил е повече от 6000 черепно- и гръбначно-мозъчни операции и е обучил хиляди студенти и специализанти. Професор Димитров припомни, че младите поколения трябва да пазят и помнят богатото наследство на поколенията ръководители и учители, да познават имената и делата им, да ги уважават и почитат.

Доц. д-р Георги Кючуков благодари от името на семейството на първия ректор за жеста, който се прави на празника на МУ-Плевен. Той сподели мили спомени от първите години на изграждане на плевенската Алма Матер, спомени за трудностите и изпитанията при полагане на основите на висшето училище. Доцент Кючуков напомни за уроците на историята, която трябва да се помни и учи, за да се гради добро настояще и светло бъдеще. Доцент Кючуков изрази благодарност, че академичната общност в Плевен помни и няма да забрави името и делото на проф. д-р Недко Кючуков. Затова по решение на семейството той ще предаде целия личен архив на първия ректор на Библиотеката при МУ-Плевен.

Професор Димитров завърши с новината, че преди броени дни плевенската Алма Матер е завоювала нов академичен връх – почетният ректор проф. д-р Григор Горчев е избран за академик на Българската академия на науките в областта на медицинските науки. Професор Горчев призова преподавателите и студентите да се водят в постъпките си от светлия пример на първия ректор проф. д-р Недко Кючуков, когото той лично е познавал по време на годините си като студент и специализант. Благодарение на здравите основи на висшето училище, които първият ректор е положил, днес МУ-Плевен стои стабилно на картата на медицинското образование в Европа и по света. А по отношение на избора му за академик на БАН, проф. Горчев сподели, че това е победа за цялата академична общност, а не индивидуално постижение