Плевенски лекар отговаря за проучването на лекарство срещу COVID-19

За д-р Иван Малкодански този експеримент ще остави трайна следа в историята на световната медицина

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу COVID-19, съобщава NOVA. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Той е само на 34 години, но вече е преподавател в Медицинския университет в Плевен. Преди девет години завършва медицина. През март защитава научна степен доктор по медицина. Анестезиолог е в плевенската болница "Света Марина, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на хапче, което лекува коронавирус. Доктор Малкодански отговаря за проучването на лекарството, разработено от голяма фармацевтична компания.

"Те се свързаха с мен и ми предложиха да участвам като главен изследовател. След като се запознах с лекарството и неговите странични ефекти и ефекта, се съгласих да го използваме и не съжалявам, защото резултатите са наистина добри. За първи път използваме лекарство, което действа наистина срещу коронавируса. То е свързано с унищожаване на ензима, който образува мембрана на вируса. Приема се за пет дни”, обясни лекарят.

Участниците в експеримента са двама мъже и една жена. Всички са на възраст около 40 години, чиято самоличност се пази в тайна.

"И тримата пациенти са мои. Те знаят, че е експериментално лечение и знаят всички рискове. Подписва се декларация за съгласие. Пациентът получава таблетки за пет дни. Той ги приема сутрин и вечер. Ние спазваме протокола на фармацевтичната компания. Излекуваните са много добре. Изкараха го леко”, обясни специалистът.

Ограничението във възрастта е стандартно – експериментира се с хора на възраст от 18 до 60 години.

"Пациентите трябва да имат критерии, за да влязат и контракритерии. Единият от тях е висока телесна маса с индекс над 35. Основното, което се наблюдава е, че няма прогрес на заболяването. Техните симптоми, първоначално отшумяха и изкараха 14-дневната си карантина безпроблемно”, каза още д-р Малкодански.

Подобно експериментално лечение се извършва в общо 12 държави с по 4 центъра във всяка една от тях. Резултатите, които има до момента, са повече от оптимистични. Лекарството все още няма име.

"Таблетката изглежда како всяка друга таблетка - бяла. Когато вече бъде одобрена и започне масовото производство, има цели отдели във фармацевтичните компании, които ще изберат какъв цвят да бъде. За момента го прилагаме при леки случаи, предполагам, че след като се анализират данните му, ще започне приложението му и при пациенти, които карат по-тежък ковид", сподели още медикът от Плевен.

За д-р Малкодански този експеримент ще остави трайна следа в историята на световната медицина. Все още не е ясно кога хората ще имат свободен достъп до лекарството.