Италианка с плевенски корени спечели олимпийско отличие

Ванеса Ферари спечели историческо сребро в Токио

30-годишната италианка с плевенски корени Ванеса Ферари спечели историческо сребро от Олимпийските игри в Токио. Олимпийският й медал сега освобождава писъка, сдържан толкова много години, придава стойност на сълзите и на многото преодолени наранявания, пише "Труд". Ферари спечели сребро на финала на земя от олимпийския турнир по спортна гимнастика. Ванеса сияеше от щастие след края на състезанието: „Най-накрая го направихме - каза тя, окичена със среброто около врата. Щастлива съм, че направих всичко, което трябваше да направя, както мечтаех. Направих всичко - артистичните скокове, хореографията, с която исках да развълнувам всички, които ме гледаха и журито, което ме оценяваше, и мисля, че успях. Доволна съм от това как изиграх съчетанието”, призна Ферари пред "Гадзета дело Спорт".

Ванеса Ферари прекъсна проклятието на четвъртото място в Токио и спечели олимпийски медал, който липсваше в богатата й колекция от отличия. Тя изигра много елегантно съчетанието си под съпровода на музиката на "Con te partirò" от Андреа Бочели.

Любопитно е, че Ферари е с български корени. Майка й се казва Галя и е от Плевен, баща й е италианец, името му е Джовани и е от Кастелеоне. Бившата акробатка и бившият футболист се запознават на плажа на Златни пясъци през 1989 година. Ванеса се ражда точно една година след падането на комунизма в България - на 10 ноември 1990 година. Майката Галя завежда малката Ванеса в спортната зала в Бреша. Всеки ден в продължение на години майка и дъщеря изминават общо около 200 км от Кастелеоне до Бреша, за да може талантливото момиче да тренира спортна гимнастика.

Ванеса спечели сребро в Токио, след две четвърти места на Олимпийски игри. Тя е световен шампион в многобоя от 2006 година, има 8 отличия - 4 златни, от европейски първенства и е бижуто на италианската спортна гимнастика. В италианската история на спорта няма друг състезател, който да е спечелил повече медали в спортната гимнастика. През 2007 година Ферари получава и почетното звание „Рицар на Италианската република”.

В залата в Токио американката Джейд Кери спечели титлата на финала на земя, като получи оценка от 14.366 точки. За нея това е първи олимпийски медал в кариерата. Ферари спечели среброто с 14.200 точки. Третото място разделиха японката Мая Мураками и рускинята Ангелина Мелникова с 14.166 точки.