Баба Иванка от плевенското село Загражден отпразнува 100-годишен юбилей

Юбилея тя отпразнува сред деца, внуци и правнуци

На 29 юни Иванка Параделова от с. Загражден навърши 100 години. Юбилея тя отпразнува сред деца, внуци и правнуци. Под сянката на асмите в двора, баба Иванка посрещна и гости в този ден – кмета на общината Лъчезар Яков, председателя на Общинския съвет – Огнян Янчев, секретаря на общината Михаил Таиров, кмета на селото – Петрана Георгиева, отец Пламен Линков, председателя на пенсионерския клуб Жана Попова. Баба Иванка благодари за вниманието и пожела на всички: „Да ме стигнете и минете! Господ здраве да ви дава!“. Гостите поднесоха цветя, подаръци и поздравления. Баба Иванка получи парична сума от кмета на общината Лъчезар Яков, икона от отец Пламен Линков, кошница с продукти и сувенири от Пенсионерския клуб. Юбилярката поздрави своите гости със стихотворение и от раз духна свещите на празничната торта.

Сподели, че най-голямото й желание навръх стотния рожден ден е всички край нея да са здрави. На тези години радост й носят децата и внуците, както и песните. Разказва, че винаги е обичала да пее, така е и до днес: „Като запея, сякаш наново се раждам. Става ми хубаво и леко на душата. Най-милите ми спомени са свързани точно с пеенето – как радвах и как разплаквах хората.“ Дали заради музиката или заради неуморния труд през годините, но баба Иванка е успяла да се съхрани здрава. „Сега позакъса с краката…“ – споделя синът й Християн – „Но иначе не пие никакви хапчета, освен един аспирин.“ Последните години той се грижи за нея. Често ги навестяват и останалите деца и внуци на баба Иванка.

Иванка Параделова или баба Драга, както я знаят всички в село Загражден, е отраснала в семейството на Опри и Войка Пуеви, заедно с брат си и две сестри. С голяма обич си спомня за своя баща, пострадал от войната, за който се е грижела от съвсем крехка възраст. Омъжила се в селото. Със съпруга си Цветан имат две деца Юлия и Християн, четирима внуци – Камен, Филип, Емил и Цветан и пет правнуци – Християн, Христиана, Цветомир, Цветелин и Филип. Сега баба Иванка се радва на това голямо богатство и спокойни старини. Въпреки столетието, трудностите и несгодите, не е загубила бодрия дух и младежката си усмивка. Очаква следващия си рожден ден и покани гостите си да дойдат отново. Обеща догодина на празника да изпее песен.