Кампанията "Книги за смет" в Плевен събра 700 кг пластмаса

С равносметка от събрани над 13 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и раздадени почти 14 000 книги приключи деветото издание на кампанията "Книги за смет". С подкрепата на Kaufland България тази година екоинициативата се състоя в рекорден брой градове  - девет, и през май и юни посети Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, София, Бургас и Кюстендил.

По данни на организаторите събраното количество пластмаса за рециклиране е най-голямото от началото на инициативата през 2012 година досега, като резултатите по градове показват следното:

- Плевен: 700 килограма;

- Стара Загора: 1000 килограма;

- Кюстендил: 1050 килограма;

- Русе: 1100 килограма;

- Варна: 1580 килограма;

- Бургас: 1600 килограма;

- Пловдив: 1790 килограма;

- В. Търново: 2100 килограма;

-  София: 2200 килограма.

Събраните пластмасови отпадъци ще бъдат рециклирани, както от самото начало на кампанията, от „Екопак България“.

За трета поредна година Kaufland България е основен партньор и домакин на една от най-мащабните инициативи в Европа в подкрепа на рециклирането, която същевременно поощрява и четенето, в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland. В дългосрочен план търговската верига има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

„Книги за смет” се организира от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Партньори на кампанията са също Българо-американска кредитна банка, общинa Кюстендил, община Пловдив и община Велико Търново.