Защо НЗОК отказва лечение в чужбина на проф. Ваня Недкова?

Животът

02-06-2021, 09:17

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

НЗОК е отказала лечение на един от най-известните педиатри у нас - проф. Ваня Недкова

Дъщерята на проф. Недкова казва, че специалистите на НЗОК не са взели важни детайли при взимане на решението си

Проф. Ваня Недкова, изтъкнат педиатър и бивш национален консултант по педиатрия. Тя е лекувала и помогнала на много български деца. Проф. Недкова страда от тежко заболяване и по думите на близките й Националната здравноосигурителна каса е отказала лечение в чужбина. Те се обърнаха към Нова телевизия с призив за помощ.

Защо лечението не може да се извърши в България и от какво има нужда проф. Недкова.

За съжаление преди година майка ми бе диагностицирана с Нехочкинов лимфом. Това наложи дълго и продължително лечение. До този момент то се провеждаше в София. Подадохме документи за лечение в чужбина, защото майка ми не е в хематологична ремисия. Тогава се обърнахме към специализиран център в Германия”, разказва дъщерята на проф. Недкова – д-р Надя Коларова.

Тя обяснява, че центърът в Хановер се занимава именно с такъв тим заболявания. И ако шансът на проф. Недкова в България е оценен на 5%, то в Германия той става 40%.

"Преди около месец проведохме консултация с Проф. Гансер, МНН, Хановер, Германия, един от водещи специалисти в областта от световен мащаб, на която той ни даде своето експертно мнение, че при потвърждение на диагнозата, тя е подходяща за осъществяване на автоложна трансплантация дори и при непостигната ремисия.

Проф. Гансер ни предостави данни за ефективността на този тип лечение в тяхната клиника, която е 40% ефективност при 1 % смъртност.

За сравнение данните в България при пациенти в ремисия и проведено подобно лечение е около 5% ефективност, при липса на обективни данни за смъртността, поради децентрализираният подход, чрез който се лекуват тези заболявания в България", обяснява д-р Коларова.

„Докато чакахме процедурите на НЗОК майка ми се влоши. Това наложи ние да съберем сумата от 170 хил. евро за два дни от наши близки и роднини. Така осигурихме първоначалното й лечение”, казва още д-р Коларова.

Дъщерята на проф. Недкова казва, че специалистите на НЗОК не са взели важни детайли при взимане на решението си.

Повече по темата гледайте във видеото:

За подкрепа:

Банкова сметка

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ