Да си учител е мисия и призвание!

Преди четири години дъщеря ми тръгна в първи клас в ОУ "Йордан Йовков" гр. Плевен. Наш близък ни препоръча училището и конкретен учител - Лилия Нинова. Тя е завършила начална педагогика в Софийски Университет "Св. Климент Охридски". Започва работа в ОУ "Йордан Йовков" през 1997г. и от тогава до днес преподава на децата от първи до четвърти клас в това училище. Да стане учител и да учи най-малките е нейно призвание. Когато първокласниците прекрачат прага на класната стая, се озовават на едно слънчево място, изпълнено с нови знания, приятели и игри.

В часовете госпожа Лилия Нинова е един актьор. Тя преподава уроците, като ги поднася увлекателно, с много шеги, интересни случки и примери. Организира групи за народно пеене, български фолклор и традиции, защото според нея в подрастващите трябва да се събуди любовта към българското и да се създаде интерес към това наследство, към съкровищницата от мъдрост, естетика и добродетели. Децата споделят вкъщи, че е много забавно с нея и я обожават.

Наскоро дъщеря ми сподели, че не се усещат седмиците как минават бързо и че никой от класа не иска да идва ваканцията, защото ще им е скучно без госпожата.

Лилия Нинова обръща специално внимание на всеки един ученик, без да пренебрегва някого. За нея всяко дете е уникално и тя не се притеснява да показва на децата своята обич и отдаденост. Не е забравила нито един от учениците, които е учила и винаги се радва, когато види някой от тях случайно или когато й се обадят. Изучила е шест випуска, на които е предала знанията си, научила ги е не само на това, което се преподава в училище, но и на всичко за живота - за опасностите, които крият непознатите; за хората, които не са истински приятели; как да разберат на кого да се доверят. Учи ги, че вкъщи се споделя всичко и когато имат проблем децата винаги могат да се доверят и да потърсят помощ от нея и от своите родители.

Наред със знанията и обичта, които получават учениците й върви и дисциплината. Лилия Нинова намира уникален начин да комбинира обич и дисциплина. На една родителска среща родителите я попитахме, как успява да балансира приятелството с дисциплината. Тя се усмихна и сподели, че децата имат респект от нея, защото нигога не им позволява да преминат границата на приятната атмосфера в клас; показва им, че всеки ученик е еднакво значим за нея и не прави разлика между децата; погрешно е един учител да има любимци в класа и да демонстрира пред останалите колко знаят и могат; всяко дете трябва да получава подкрепа от своя учител, че може и се справя, дори и в случаи на несправяне, защото мотивацията на учителя е много важна то да не се отказва от желанието да се научи; учителят трябва да говори спокойно и да бъде търпелив с темпото на работа на всяко дете; волните и неволни изблици на нетърпимост към даден ученик са недопустими за един учител; малкият ученик трябва да знае, че класната му винаги ще го подкрепи и ще му помогне да научи всичко Не съм срещала друг учител, който да е толкова обичан от своите възпитаници.

За изминалите четири години опознах учителката на дъщеря ми и разбрах, че тя е насреща не само за своите ученици, но и за техните родители. Никога не отказва помощ и подкрепа в служебен и личен план.

Лилия Нинова е страхотен педагог, приятел и човек.

Благодарим Ви за четирите прекрасни години на обучение, обич и подкрепа към децата ни и нас техните родители.

Автор: Ива Стоименова