Засилено полицейско присъствие по пътищата заради почивните дни около 24 май

От утре стартира специализирана полицейска операция

От утре (21 май) г. до 19.00 часа на първия работен след поредицата от почивни дни (25 май) е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. Това съобщи на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

В обедните и вечерните часове на 21 и 24 май ще бъде засилено полицейското присъствие по магистралите, пътищата от първи и втори клас и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. При необходимост екипите ще бъдат в готовност за регулиране и подпомагане на движението. В предпочивния 21 май и почивните 22 и 24 май ще има засилени проверки за контрол на скоростните режими. През периода на операцията ще се следи и за недопускане на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Близнаков каза, че по време на операцията около Великденските празници се отчита ръст на констатираните нарушения на правилата за движение по пътищата. Като особено притеснителен е броят на установените случаи на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози – 495. За първите четири месеца на годината са установени 4024 подобни случая, което представлява повишение с 23% спрямо същия период на миналата година.