Какво време ни очаква до края на май?

Валежите ще продължат

До края на месеца времето ще остане сравнително неспокойно с чести следобедни превалявания, предаде Нова тв. В понеделник и вторник над Балканите ще премине студен атмосферен фронт. У нас валежите ще започнат следобед в първия ден на седмицата от северозапад и ще продължат на изток, но предимно в северната половина на страната. Краткотраен, на моменти интензивен валеж, резки пориви на вятъра и гръмотевична активност. Дневни температури - 23-28 градуса.

През нощта ще превали и в някои райони на Южна България. Във вторник ще е ветровито с особено силни пориви на студен западен вятър в Дунавската равнина. Превалявания, тук-там с гръмотевици – в южната половина на страната. Термометрите ще се колебаят между 20 и 27 градуса.

От сряда до петък страната ни попада под влиянието на циклон с превалявания от запад на изток с условия за по-експлозивно време с гръмотевици и риск от градушки. Дневните температури в четвъртък и петък на много места ще паднат под психологическата граница от 20 градуса, а сутрин и вечер по високите места в Западна България термометрите ще показват около 3-4 градуса.

Едва в самия край на седмицата и на 24 май времето поне за кратко ще се успокои с по-малка вероятност от валежи и повече слънце. Веднага след Деня на Славянската писменост обаче следва студен фронт, с който отново се очакват пролетни бури с гръмотевици и риск от градушки. Антициклон ще стабилизира атмосферата около 28 май с 2-3 слънчеви и тихи дни, но последните дни на месеца ще са белязани от поредна доза мокро време.