Осъдиха мъж, набирал хора от Плевенско и Ловешко за просия в чужбина

Той е осъден по повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Ловеч

47-годишен мъж бе осъден по повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Ловеч за набиране и транспортиране на лица с цел просия в чужбина.

Обвиняемият С.Щ. извършил деянието в периода от 17.05.2016 г. до 22.09.2016 г. Той бе признат за виновен за това, че в с. Бъркач, обл. Плевен и в гр. Угърчин, обл. Ловеч, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като съизвършител със С. М., набирал, транспортирал и превел през границата на Република България на територията на Република Франция четири лица с цел просия. С.Щ. обещавал на лицата облага – да получават половината от заработените чрез просия суми. След това ги транспортирал с лек автомобил през ГКПП „Калотина“ до град гр.Тулуза, с цел извършване на просия. Престъплението е квалифицирано по чл.159б,ал.2, вр. ал.1, вр. чл.159а, ал.2, т.6, вр.ал.1, пр.1 и 2, вр. чл.26,ал.1, вр. чл.20,ал.2 НК.

За извършеното престъпление С.Щ. бе осъден на три години лишаване от свобода, изпълнението на което на основание чл.66 ал.1 от НК бе отложено с изпитателен срок от пет години. Присъдата бе постигната след одобрено от Районен съд – Ловеч споразумение сключено между Районна прокуратура – Ловеч и защитника на обвиняемия .