Плевенска област остава в червената зона по заболеваемост от коронавирус

Има тенденция към увеличаване на новозаразените с COVID-19 у нас

19 области в страната са в „червената зона“ по заболевамост oт коронавирус, като сред тях е и Плевен. 7 области са в "оранжева зона" и само две – Видин и Търговище, остават в "жълтата зона". За поредна седмица най-висока остава заболеваемостта в област Кюстендил.

"Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000", коментира на редовен брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски добави, че средната заболеваемост на 7 дни стои по-песимистично, отколкото на 14-дневна база.

През последните три дни имаме нарастване на случаите. 26% е увеличението спрямо миналия четвъртък. Смъртността се задържа, дори бележи спад със 7%, преди две седмици беше доста по-висока, каза още Мутафчийски.


"Временно ще преустановим „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина. По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 хиляди дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 хиляди дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, така че очаквам нещата да се нагодят", увери министър Ангелов във връзка със забавените доставки от АстраЗенека.