Плевен се поклони пред паметта на Апостола (Снимки)

Десетки признателни плевенчани се събраха пред паметника на Васил Левски

„Днес отбелязваме не смъртта, а почитаме подвига и великото дело на Апостола на свободата, неговото безсмъртие за поколенията. Всички ние не трябва да забравяме и в останалите дни от годината заветите, които той ни е оставил.“

Това сподели председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев на историческата дата 19 февруари - 148 години от деня, в който Левски дава живота си за свободата на България и българския народ. Плевен се преклони пред неговото безсмъртие с поднасяне на венци и цветя пред паметника в центъра на града.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки не се организира традиционния тържествен ритуал, за да се избегне събирането на много хора по едно и също време на едно място. Въпреки това десетки признателни плевенчани бяха в 12,00 ч. пред паметника на Апостола, за да засвидетелстват своята признателност пред саможертвата на един от най-светлите и чисти образи в националната ни история. Венци и цветя положиха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, областният управител Мирослав Петров, бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, представители на патриотични организации, културни институти, много деца от училищата в Плевен. Почит отдадоха и участници в Националния поход "По стъпките на Апостола", който всяка година тръгва от Плевен през Балкана до родното място на героя.