Проговориха жертви на плевенската банда за просия, осъдена в Тулуза

Петте фамилии, които според френския съд са контролирали просията във Франция, са от един голям род

Жертви на бандата за просия, осъдена в Тулуза, проговориха пред "По света и у нас". Според разказите им, организаторите са прибирали всичките пари на просещите. Роднини на осъдените пък твърдят, че всичко е измислица, а съдебният процес във Франция е нагласен, предаде БНТ.

Преди седмица съдът в Тулуза осъди 16 организатори на аферата с трафик на просяци на 3 до 8 години затвор и един на пробация с електронна гривна.

Ярзо от плевенското село Петърница изненадва с откровеността си, оказва се, че е просил не само във Франция, но и в Германия, и Гърция. Навсякъде е работил за един от осъдените в Тулуза.

"Янко от Бъркач. Тоя човек дойде тук. Предложи ми, даде ми пари. Ама не количество. Даде ми некакви пари да ме прекара. Аз ги оставих на моята. Там български пари не вървят, нали знаеш добре. Към стотина, сто и двайсет лева ми даде", разказва Ярзо.

И Ярзо тръгнал с Янко. Просил и свирил с кавала си. Винаги на оживени места, в центъра на града, там където минавали заможните туристи.

"Пред супер, седаш там, никой те не закача. Минава народ", продължава разказа си Ярзо.

И хората пускали монети и банкноти в чашката пред него. От сутрин до вечер му се полагала една бутилка вода, два кроасана и една вафла. Янко го прибирал вечер да спи.

"В колата. Дъжд вали, вее - ти си в буса му. Така се редиме по двама - трима. Вътре в колата. Той с жена си отпреде", казва Ярзо.

В съседното село Бъркач намираме брата на двама от осъдените в Тулуза. Оказва се, че петте фамилии, които според френския съд са контролирали просията във Франция, са от един голям род.

"Всичките са ми роднини. Всичките, които са в затвора. Не знам да има трафик на хора. Аз не гледам тук да има просяци. Да има някой да е изнудвал зорлем да иде да проси. Това не знам от къде идва и какъв е този голям шум", казва братът на осъдения Тихомир Борислав.

В село Градина живее Красимир. В задния двор на къщата му е една от караваните, за която местните твърдят, че била част от импровизирания лагер в Тулуза, където живеели просещите. Красимир признава, че е бил много пъти във Франция, но отрича да има общо с осъдените в Тулуза.

"Просто във Франция аз имах приятели, съученици. Които съм, ходил съм при тях. Живял съм. Видял съм Айфеловата кула. Обаче никога, никога не съм просил. Аз съм с образование човек. Завършил съм счетоводство. Това е под нивото ми. Това е съпругата ми. Завършила е банково дело", разказва Красимир.

Задържаните за аферата с трафика на просяци първоначално били 18. Братът на осъдения Тихомир твърди, че братовчед им Борис не дочакал делото. Починал в затвора в Тулуза преди малко повече от година.

"Беше му счупено едното ребро на момчето. Беше абсолютно целия посинен. Ама тогава не имало абсолютно никой", казва Борислав, брат на осъдения Тихомир.

Ярзо пък признава, че се прибрал в България няколко месеца преди арестите.

"Сега, пари не съм изкарал. И да съм изкарал пари, той ги взима той, бе брат. На мен не ми дава. Купи ми за Гергьовден агне и ми даде 60 - 70 евро. Аз ги смених тук, при Пламен", каза Ярзо.

Твърди още, че докато просил заделял по някое друго евро и крил парите си под един мост. Янко, обаче разбрал и с бой принудил Ярзо да признае къде са парите.