Министър Петкова: Решението за АЕЦ "Белене" ще е на българския парламент

Това заяви енергийният министър по време на парламентарния контрол.

Каквото решение се вземе за АЕЦ "Белене" - то ще е на българския парламент. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос относно приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика и бъдещето на АЕЦ "Белене".

Енергийният министър отбеляза, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на страната ни ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност. В проекта за енергийна стратегия също се посочва, че на България ще трябва нова ядрена мощност от 2000 мегавата.

"Що се отнася до конкретиката по отношение на АЕЦ "Белене" - каквото и решение да се вземе оттук нататък, то това ще бъде решение на българския парламент", посочи Теменужка Петкова.

Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ "Белене", през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Изготвеният доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ "Белене" да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

В момента работна група се е заела с изготвянето на правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ,парламентът ще вземе окончателното решение по този въпрос.