Искат постоянен арест за задържания лихвар от плевенското село Рибен

Документирането на престъпната дейност продължава

На 25 януари е проведена специализирана полицейска операция под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура-Плевен. За времето от 06,30 часа до 09,30 часа полицаи са претърсили два адреса в село Рибен, обитавани от 34-годишен мъж, за когото са събрани доказателства за извършване на незаконна дейност - за престъпление по чл.252, ал.1 от НК („лихварство“).

Разследването е установило, че мъжът през период за повече от една година, без съответно разрешение - лиценз, издаден от БНБ, е извършвал банкови сделки. Той е отпускал заеми срещу лихва в размер на 100 процента на различни физически лица от селото. При проведените процесуално-следствени действия са намерени и иззети вещи, относими към извършваната престъпна дейност.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.252, ал.1 от НК. Извършителят е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа.

Предстои внасяне на искане за постоянното му задържане в Окръжен съд-Плевен. Документирането на престъпната дейност продължава.