Плевен отново сред областите с висока заболеваемост от COVID-19

Разпространението на новия щам на COVID-19 в Европа тревожи здравните експерти

Запазва се трайна тенденция за в пъти повече излекувани от потвърдените нови случаи на короанвирус. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

482 са новите случаи, при направени 8052 проби. Това означава, че 6% от направените тестове са положителни. Излекуваните са 4600, а битката с болестта са изгубили 37 души. В болница са 3220. Броят на ваксинираните българи е вече 24 127, като за последното денонощие са се ваксинирали 1901 души.

Най-висока е заболеваемостта в областите Враца – 186, Бургас и Плевен – 169 и Перник – 163 на 100 000 население. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Експертите не скриха притесненията си и от случващото се в Европа, тъй като разпространението на новия щам върви, с различни темпове. По думите на проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов", той вече е в страната ни.

"Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че той се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма -  10 души заразяват 27", предупреди доц. Кунчев.