Плевен остава сред областите с висока заболеваемост от COVID-19

Здравните власти отново отчетоха добра тенденция от противоепидемичните мерки

Здравните власти отново отчетоха добра тенденция от противоепидемичните мерки. Официалните данни показват, че за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с коронавирус.

"Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява. За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, каза министърът. Toй обяви, че от следващата седмица се възстановяват плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че сме на 9-то място в ЕС по смъртност, след като бяхме в челните места, а по заболеваемост на 27-мо място. Враца, Варна, Плевен, Перник и Кюстендил са областите с най-висока заболеваемост у нас, най-ниска е тя в Разград.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски подчерта, че въпреки чудесните новини трябва да наблюдаваме и опасните тенденции, визирайки Великобритания и Чехия, където ситуацията се дължи най-вероятно на новия щам на коронавируса. Той апелира да бъдем много внимателни, да се носят маски, да се спазва дистанция и дезинфекция, да се избягват масовите мероприятия и срещите без повод.