Община Плевен ще почете 80 години от рождението на Емил Димитров

Очаква се много граждани също да поднесат цветя на паметника на легендарния певец

На 23 декември, сряда, от 11.00 часа ръководството на Община Плевен ще поднесе цветя на паметника на световноизвестния незабравим изпълнител и композитор Емил Димитров по повод 80 години от рождението му.

Очаква се много граждани също да почетат паметта на именития плевенчанин през утрешния ден.

Роден е през 1940 г. в Плевен в семейство на артисти-илюзионисти – негов баща е Димитър Димитров Димитров, известен като Факира Мити. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 г. Но в същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове „Моя страна“. Общо за целия си живот издава почти 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Съветския съюз. Песента става известна първо във Франция с името „Моника“, а Емил Димитров става една от най-обичаните звезди там. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В репертоара си Емил Димитров има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“ и много други.