Започват засилени проверки на пешеходци и велосипедисти в Плевенско

Засилено ще бъде присъствието около учебните заведения

От днес до 30 септември е в ход специализирана полицейска операция за пътна безопасност, съобщи на брифинг инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. На територията на столицата и областите Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Плевен и Хасково ще бъде засилен контролът за нарушения, извършвани от пешеходци, велосипедисти, както и водачи, отнемащи предимството на останалите участници в движението по пътищата.

Засилено ще бъде присъствието около учебните заведения. Там екипите ще следят за недопускане на пресичане на нерегламентирани места от пешеходци, придружаващи деца.

Освен това традиционно в дните петък, събота и неделя ще бъде засилено полицейското присъствие по автомагистралите и основните пътища на страната.

Инспектор Ботева обобщи и резултатите от приключилата операция по линия но Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL, проведена от 14 до 20 септември, посветена на Дните на безопасността на пътя. Във фокуса й бе разсейването на водачите, което в голяма част от Европа е след водещите причини за настъпване на тежки пътнотранспортни инциденти. По времето на операцията екипите са констатирали 520 случая на нарушения, свързани с разсейването на водача. Тя обобщи, че от началото на годината до 24 септември са издадени 9953 наказателни постановления срещу водачи, управляващи превозни средства, разговаряйки по мобилен телефон без специални устройства.