Системата на АПИ работи коректно, е-винетката се активира до 5 минути след покупката й

Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“

На сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собственици на автомобили могат да проверят за издадени електронни фишове за неплатени пътни такси – тол и е-винетка. Това съобщи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в ефира на „Нова телевизия“. Системата  предоставя информация за нарушенията, по които вече е издаден или връчен електронен фиш, а справката се извършва чрез бутона „Проверка за нарушения“.

За издаване на електронен фиш са необходими пет дни след установяване на нарушението, за да може да се идентифицира нарушителят и да се обработят  допълнителните данни за собственика на автомобила като ЕГН, адрес и т.н., обясни проф. Асенов. Проверката е възможна чрез въвеждане на регистрационния номер на превозното средство и ЕГН на собственика му, съответно ЛНЧ за чужди граждани или ЕИК за юридически лица. Справка може да се прави и за статуса на връчени вече електронни фишове – по номер на нарушението и на ЕГН на собственика на автомобила. Проверката дава информация за номера на нарушението, регистрационния номер на пътното превозно средство, типа на нарушението, място на извършването му (път, посока, област, град), дата и час, дължима сума, а също и статус на нарушението.

Електронните фишове за неплатена пътна такса се съставят при преминаване през контролните рамки на Националното тол управление като за нарушението е генериран доказателствен запис. Те се връчват по пощата на собствениците на автомобилите, за които е установено нарушението.

Електронната винетка се активира до 5 минути след покупката й, заяви проф. Асенов. Всички потребители на пунктовете от партньорската мрежа, за които установихме, че е-винетката е активирана 30 минути след купуването й, ще бъдат компенсирани, добави той. „Създали сме механизъм за контрол на въвеждането на данните в пунктовете за продажба. Когато се установи, че потребителят коректно е попълнил декларацията си с данните за е-винетката, а грешката е на служителя на пункта, той поема отговорност за това“, обясни членът на УС на АПИ.

Работим в полза на клиентите и не искаме изрядните потребители да бъдат глобявани, каза още проф. Асенов. Системата работи коректно, но  при въвеждането на данните потребителите трябва да внимават, отбеляза той и призова хората при покупка на е-винетка да проверяват по няколко пъти вписаната информация преди да платят.

За улеснение и спокойно пътуване шофьорите преди да тръгнат на път могат да проверят валидността на е-винетката на автомобила на сайта www.bgtoll.bg или на терминал за самотаксуване от бутона „Проверка на е-винетка“ чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация.