Екоминистърът: Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години

"Боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години", заяви Емил Димитров

"Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. И ако не променим закона, ще търпим последствия. Има фирми, производители, големи бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват, а ги заравят. И ние почваме да ги търсим по села, градове, дерата и държавата се заема да утилизира отпадъците. Съгласете, че няма нищо лошо да внесеш и преработиш нещо, да създадеш продукт и работни места, но означава ли, че държавата сега трябва да прави инвентаризация на всички отпадъци от 2014 година досега и да ги търсим по деретата", заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Ние обикаляме цялата страна, правим национално турне на отпадъците в страната. Ние в един момент трябва да ги съберем, половината ще се окаже, че са заровени. Държавата трябва да даде огромни средства, за да оправя боклуците на разни бизнесмени", каза министърът.

"Боклукът в Червен бряг е заровен преди 4-5 години. Върху него има многогодишни култури, с което е прикрито това нещо. Обаче сега някой трябва да извади пари да се изчисти и това е държавата. Това е изключително скъпа дейност. Тя, ако беше евтина, щяха да си я изнесат в чужбина.  И тук главният прокурор е прав - не може разни бизнесмени да си заравят боклуците и после държавата да ги чисти", посочи Емил Димитров.