Връщат маските на закрити обществени места

До края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната

Връщат маските на закрити обществени места. Засилва се и масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки. Това стана ясно от брифинг в Министерството на здравеопазването на министър Кирил Ананиев, представители на Националния оперативен щаб и директори на лечебни заведения, предаде БНТ.

Ананиев заяви, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната.

Министърът уточни, че има увеличение на броя на носителите на коронавируса, както неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани.

Без да се въвеждат нови извънредни, тежки мерки от Щаба призовават българите да спазват по-стриктно действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса.

Въпреки това от утре в 00.00 часа се въвежда следните мерки:

- мероприятията на закрито ще бъдат при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително ще се носят маски, шлемове.

- нощните заведения, кина, театри, спортни зали на закрито, магазини, молове и др. - ще се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително персоналът ще носи маски/шлемове.

- засилват се мерките за носена на маски в транспорта, болниците и аптеките.

- при провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни събития пълняемостта да бъде до 50%, или през седалка, ако няма седалки - тогава да се спазва дистанция от метър и половина.

"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани.", каза Ананиев.