Принципът на серотерапия - надежда в борбата с коронавируса

Този метод се прилага при пациент в Плевен, предстои неговото въвеждане във ВМА

"Коронавирусът ще продължи да ни изненадва и то в отрицателен смисъл. Той не е достатъчно проучен... Нашата разработка се базира на принципа на серотерапия и използване на реконвалесцентни серуми. Този метод се прилага при пациент в Плевен, предстои неговото въвеждане във ВМА. Това е единственият научен подход, който дава надежда в борбата с коронавируса и с други вирусни инфекции... Този подход има и недостатъци, които в момента възпират неговото масово приложение, но смятаме, че в бъдеще ще даде резултат“. Това каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология при БАН. 

Според него не е реалистично, че скоро ще бъде създадена ваксина срещу Covid-19: "Съдейки по практиката, две коронавирусни инфекции са минали, а ние нямаме ваксина срещу тях. Трябва да бъдем реалисти. Работи се на широк фронт, за да може да се получи нещо ефективно“.

Проф. Христо Найденски подчерта, че това е вирус с естествен произход и той мутира, като цитира научни съобщения, че вече циркулират различни негови щамове.