РЗИ - Плевен: Няма за момента опасност от избухване на огнище в друго предприятие

Започват изследвания на персонала от домове за стари хора и хора с увреждания в региона

"Към момента имаме на сто процента обхващане на заразените и контактните първи от засегнатия цех, като за целта сме взели проби от всички работници - 155 проби, 53 от тях са положителни. В момента работим по таргетни групи от другите цехове на шивашката фирма. В понеделник първата група вече бе изследвана. Сега в спешен порядък започваме изследвания на персонала от домове за стари хора и хора с увреждания. Обмисля се и изследване на настанените там", заяви д-р Николай Деков от РЗИ-Плевен в ефира на БНТ.

Както вече писахме, областният оперативен щаб и Регионалната здравна инспекция в Плевен удължиха с още 14 дни карантината на шивашкото предприятие "Мизия 96", където беше установено огнище на коронавирус.

"Състоянието на контактните лица към момента е добро, безсимптомно протича заболяването при тези, които са с установени положителни проби. Нямаме някакво влошаване на обстановката. С предписания всички са карантирани вкъщи, 28 дни - за положителните и 14 дни за отрицателните", допълни здравният експерт.

"Наблюдаваме абсолютно всички предприятия, които продължиха работата в условията на заболяване. Миналата седмица бяха извършени проверки в три предприятия в община Червен бряг, като не бяха открити сериозно пропуски - спазват се всички правила и изисквания. Целта е да не се допусне нито един заболял да влезе в рамките на предприятието. Нямаме за момента  опасност от избухване на огнище в друго предприятие", посочи д-р Деков.