Днес е Томина неделя

Новините

26-04-2020, 08:21

Снимка:

bnt.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Това е последният ден от Светлата седмица

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - свети апостол Тома.

След своето възкресение Исус Христос се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях. Като го срещнали апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва. И казал: "Ако не видя на ръцете му, раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам". Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен свети апостол Тома.

След осем дни апостолите отново се били събрали, а заедно с тях бил и Тома. Тогава Иисус Христос им се явил отново и се обърнал към апостол Тома с думите: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Седмицата след Великден се нарича Светла, а Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава.