ОДМВР - Плевен призовава жителите на областта: Спазвайте карантината!

За нарушителите е предвидена наказателна отговорност, предупреждават от полицията

ОД на МВР - Плевен призовава жителите на областта, които се завръщат от чужбина, строго да спазват задължителна домашна карантина за срок от 14 дни. Мярката е издадена против разпространяването на заразна болест по хората - т.6 от Заповед на министъра на здравеопазването на Република България, свързана с предотвратяването и разпространението на вируса "Covid-19" на територията на страната.

"Напомняме на гражданите, че с направени изменения от Народното събрание в Наказателния кодекс са предвидени по-тежки санкции за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи", посочват от полицията.

Апелът на ОД МВР - Плевен към завръщащите се в областта от чужбина е да не нарушават карантината, за да не попадат под наказателно преследване. За всички установени случаи се образуват досъдебни производство за престъпление по чл.355, ал.2, приложение 3 във връзка с ал.1 от НК. Уведомява се Районната прокуратура. Работата продължават разследващи полицаи и екипи на съответните районни управления към ОДМВР – Плевен.