Щабът предлага повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства

Заразените с коронавирус вече са 67

Регистрираните заразени с коронавирус в България вече са 67 души. От снощи до днес са отчетени 5 нови случая. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния щаб.

Сутринта с премиера Бойко Борисов обсъждахме, че мерките се спазват от повечето хора, но се налага ограничение на струпването на хора на откритите места, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. Щабът предлага повече от 2-ма възрастни да не се събират на открити пространства. Това се отнася за магазини, аптеки, дрогерии, държавни институции, банки. „Ще ме попитате за опашките пред магазините. Опашката трябва да бъде с разстояние между хората минимум 2 метра“, обясни ген. Мутафчийски.

Предложението не засяга промишлените предприятия, където има ясни указания за работни процес и мерките за безопасност. Ген. Мутафчийски даде пример с организацията на административната работа във ВМА. Има три екипа. Един работи, два са на разположение по домовете си. Ако един от екипите бъде засегнат от коронавирус, работата поема друг екип. На една седмица екипите се сменят.

Щабът е провел разговори с фирми за кетаринг. Те имат нужната техника, за да приготвят храна без консерванти, която чрез вакуумиране може да издържи в хладилника и 3 месеца. „Това е добро решение. Препоръчали сме на тези фирми да направят контакт с фирми за доставки по домовете. Това е добро решение за евентуалното настъпване на кризисен момент. Някои страни забраниха излизането на хората от домовете, ние трябва да сме подготвени“, обясни ген. Мутафчийски.

Третият обсъждан въпрос са били доставките на храна, лекарства и други стоки. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори с ТИР, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина. Следващият обмислян вариант е шофьор на ТИР, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант, ако шофьорът е чужденец, трябва да напусне страната най-късно до 12 часа.

Тези предложения ще бъдат отправени днес от щаба към МС.