9-годишно дете е с положителна проба за коронавирус

"В страната има отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките", отбеляза ген. Мутафчийски

ете на 9 години, което е чужд гражданин, е с дало положителна проба за коронавирус в България. Чичото на детето – английски гражданин, е бил контактен със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

До вчера регистрираните случаи у нас бяха 51.

В Банско на ски, обясни той. И допълни, че ски курортите се оказват интересно място за коронавирусите, защото носоглътките на хората се преохлажда, което ги прави по-податливи на вируси. 

„В страната има отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките. Изказвам благодарността си към всички българи, които разбраха положението и се съобразяват с мерките. Това ще ни даде възможност и ние да не сме прекалено твърди в изискванията си, когато се види тази мобилизация в обществото. Благодаря за подкрепата на обществото – за ръкоплясканията за нашите медици, които се грижат за здравето на българите“, добави ген. Мутафчийски.

Относно обстановката на Балканите – най-усложнена е тя в Гърция, където за едно денонощие са заразени нови 103 души, като държавата обмисля тотална карантина и забрана на гражданите да излизат навън. Случаите в Босна и Херцеговина са 24, в Северна Македония са 19, Словения – 219, Хърватия – 49, Турция – 28. В Китай има само 16 нови случаи. В Италия заразените са вече 24 хил. В Иран болните са 13 хил. В Испания вече има 7800 случая. 5400 са случаите във Франция. В САЩ има 3780 регистрирани.

„В Пирогов с голямо внимание следим 80-годишна жена, която е и с инсулт, тя е в стабилно състояние. Тази нощ е приета и една от регистрираните преди това, която е била в домашно лечение. Не е ясно защо е приета, тя е македонка. Изпаднала е в паника. Напоследък има много такива случаи, изпадат в паника в домовете си и искат да влязат в болница. Вчера се занимавах с много такива случаи“, обясни ген. Мутафчийски.

„Имаме няколко категории, които са под карантина“, допълни той. Първата категория са хора, които се връщат от рискови дестинации, те са под карантина за 14 дни. Втората категория са хора с установен коронавирус, които са с леки клинични оплаквания, нямат нужда от болнично лечение. Те се лекуват в домовете си. При тях карантината е най-малко 21 дни. Третата категория са хората, които са настанени в болниците.