Министър Аврамова: Няма да има отлагане на тол системата

Подпомогат общините за вземане на информирани решения заосвобождаване от винетки на държавни пътища

Обхватът на винетната система не е променян от въвеждането на хартиения винетен стикер през 2005 г. Разликата не е в обхвата, тъй като за всички републикански пътища извън населени места се плаща винетна такса, а в начина на контролиране на плащането на тази държавна такса. Новата система с електронна проверка е много по- ефективна. Оказа се, че всички, които сега се почувстваха засегнати, са карали извън закона, без винетна такса. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Лице в лице“ на БТВ.

Регионалният министър посочи, че една година електронната системата в частта винетка работи успешно, като хората имат много повече удобни начини да купят винетки, за разлика от неудобните хартиени стикери преди.

Миналата година беше съобщено на брифинг от премиера, че тези общини, които искат определени пътища от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса, да бъдат освободени, да поемат издръжката за съответните пътища. Януари 2019 г. чрез НСОРБ са изпратени писма до всички 265 общини в България.Такова искане са представили 6 общини.

Във връзка със сигнал на жители на велинградски села, които пътуват до града по път, само 2 километра от който е републикански, министърът коментира, че кметът на общината не знае за искането им да не плащат винетна такса.

Петя Аврамова обърна внимание, че приходите от винетки и от тол такса, които ще се получават след 1 март, се инвестират за поддръжката на републиканските пътища, а общинските се издържат с приходите от пътния данък.

Ще инициираме срещи чрез областните пътни управления с кметовете, на които да обсъдят възможността за освобождаване на държавни пътища от винетки и да изчислят колко е поддръжката на участъците. Ще подпомогнем всички общини да  вземат информирано решение, каза още министърът и добави, че вече постъпват такива искания, които ще се разгледат от АПИ. Няма да има отлагане на тол системата, заяви Аврамова. От 1 март тя ще стартира за моторните превозни средства над 3,5 тона. Начините за плащане на тази такса са три – чрез предплатена маршрутна карта, която може да се купи от всички досега познати места за е-винетки, GPS- тракери или бордови устройства, обясни тя.

Министърът допълни, че камери са монтирани на 10 800 км републикански пътища, като по настояване на превозвачите системата започва работа с 3115 км толувани пътища – магистрали и първи клас, като втори и трети клас са изключени от
обхвата. На 1 юни ще бъде направен анализ на постъпленията и при необходимост, ако
средствата, които генерира тол системата, не са в рамките на заложените в бюджета,
могат да бъдат коригирани обхватът, тарифата или и двата елемента.

Участието на министър Петя Аврамова в БТВ може да бъде видяно ТУК .