Множество неясноти пред печелившите от Националната лотария

Търговците вече не изплащат нищо, спечелилите дребни суми не могат да си ги приберат

Множество неясноти пред печелившите от Националната лотария. Наред с тото милионерите, част от които според прокуратурата не съществуват, много хора в момента не са в състояние да приберат дребните си печалби, съобщава tribune.bg.

До абсурдната ситуация се стигна, след като стана ясно, че само държавата ще има право да организира лотарийни игри. Още преди приемането на поправките, от фирмата на Васил Божков наложиха забрана на търговците да изплащат печалби. Талончетата обаче продължиха да се продават, а тв рекламата продължи да се излъчва без промяна и предупреждение.

При опит да се прибере печалба в размер между 3 и 99 лв., продавачите отказват, защото са били предупредени от фирмата-доставчик, че няма да им бъдат покрити разходите. Вместо това съветват печелившите да се обадят на номера на гърба на талона. Там обаче изрично се подчертава, че е за суми над 100 лв.

Столичанин разказва, че търговецът, от когото е закупил талончета, му е предложил да му изплати спечелените 27 лв. от собствения си джоб. Вероятно обаче много малко дребни търговци биха направили подобно предложение, което би нанесло огромни щети на бизнеса им. Друг проблем пред търговците е, че те самите закупуват билетите, които препродават. Т.е вече са налели лични средства в Национална лотария и не са наясно дали ще имат възможност да си върнат парите.

Неясна е и съдбата на неизтритите билети.

Друга честа практика на търговците е да предлагат на печеливши да взимат нови талони на стойността на спечеленото. Идеята – ако бъде ударена по-крупна сума, поне ще има смисъл да бъде съдена компанията.

По всяка вероятност засегнатите, които не могат да си приберат парите, в момента са хиляди.