57 млн. лв. e спестила НЗОК след първия централизиран електронен търг за лекарства

Toва съобщи на брифинг в парламента здравният министър Кирил Ананиев

57 млн. лв. e успяла да спести Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ след първия централизиран електронен търг за лекарства, съобщи на брифинг в парламента здравният министър Кирил Ананиев.

„Вчера в 17,30 ч завърши успешно първият електронен търг чрез електронната система за покупка на лекарствени продукти за българските лечебни заведения на онкологични и онкохематологични лекарства“, коментира още министър Ананиев.

Министърът допълни, че интересът е бил изключително голям. 16 фирми са взели участие в търга, а 203 лечебни заведения са направили заявки.  

„Похарчените средства бяха намалени на 57 млн. лв.“, похвали се здравният министър.

В търга са участвали и държавни, и общински болници.

„Желаем бъдеща промяна на закона, за да дадем възможност тези цени да се използват и от частните лечебни заведения“, настоя още Кирил Ананиев. Министърът разясни, че целта на този вид търг е да се премахне възможността за злоупотреби с цените на лекарствата, за каквато сигнализира преди седмици шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

„Вече е подготвен текст, който скоро да бъде част от закона“, увери Кирил Ананиев.

През февруари предстоят други 5 търга за останалите видове лекарства.

По повод ситуацията с трите българки, които се връщат от Китай и опасността от разпространение на коронавирус, министър Ананиев заяви, че те ще бъдат приети във ВМА. „Две от жените ще са с френски авиолинии, а третата жена с немските. В самолетите ще има медицински екипи, а щом пристигнат, са осигурени всички условия за приемането им в ВМА“, завърши здравният министър.