135 фирми от над 20 държави ще участват в пчеларското изложение в Плевен

В област Плевен се произвеждат годишно средно по около 1500 тона мед

Областният управител в качеството си на патрон на Международното изложение –договаряне "Пчеларство – Плевен 2020" бе домакин на пресконференция по повод предстоящото осемнадесето издание на форума.

Повече от 20 държави ще представят своята продукция, ще обменят опит и ще срещнат нови партньори на Международното пчеларско изложение, което ще бъде открито на шести февруари от 10 часа. На този етап 135 фирми за заявили участие, информираха организаторите на събитието „Партнерс Експо”. В аванс те обявиха, че очакват на откриването да присъства заместник министър от министерство на земеделието, храните и горите. Своето присъствие е потвърдила и евродепутатът Цветелина Пенкова.

На пресконференцията стана ясно, че в област Плевен се произвеждат годишно средно по около 1500 тона мед, което съставлява 10% от производството на мед в национален мащаб по информация от Областния пчеларски съюз. Коментирана бе ниската изкупна цена на меда, както и проблемите, с които се сблъскват производителите – употребата на пестициди от земеделските производители, без спазването на уведомителен режим, паленето на стърнищата, отказът на много от пчеларите да регистрират своите кошери.

По данни на областния пчеларски съюз в област Плевен има регистрирани 1200 пчелина, а броят на пчелните семейства възлиза на 50 000.