МВР: Спокойна е пътната обстановка на територията на страната

Продължават засилените проверки, като екипите ще следят за недопускане на нарушения

Пътната обстановка в страната и натовареността на движението постоянно се следят, осигурени са достатъчно екипи на Пътна полиция, които при необходимост да се включат за подпомагане на трафика – съобщи главен инспектор Владислав Павликянов, началник на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. Той представи актуални данни, според които към момента по-натоварено е движението по автомагистрала „Хемус“, в района на тунел „Витиня“, посока към София. При нужда пътни полицаи ще пренасочват трафика по стария път с оглед по-безпроблемно придвижване на пътуващите. С повишено внимание водачите да шофират в участъка между селата Бостина и Соколовци, през прохода „Рожен“ – поради срутване на скална маса движението се осъществява в една лента, а в момента се извършва и почистване на платното.

Днес, 26 декември, със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 14 до 20 часа се ограничава движението на товарни автомобили над 12 т по магистралите и основните пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни – припомни главен инспектор Павликянов. Той призова водачите да потеглят на път с автомобили, подготвени за движение в зимни условия, и да шофират с повишено внимание, спазвайки дистанция и без рискови изпреварвания.

Поради очакваните снеговалежи екипите на АПИ и Пътна полиция имат готовност за ограничаване на движението по републиканската пътна мрежа за снегопочистване. Ако ситуацията налага, пътуващите ще изчакват на място приключване на дейностите по почистване на пътните платна. В този смисъл главен инспектор Павликянов апелира водачите да изпълняват указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и напомни, че с оглед на метеорологичните условия е важно да се тръгва на път с пълен резервоар, топли дрехи и храна за всички в автомобила.

Продължават засилените проверки, като екипите ще следят за недопускане на нарушения – спазване на скоростните режими, употреба на алкохол, неспазване на предимство, агресивни водачи. Главен инспектор Павликянов предупреди, че контролът ще се осъществява и от необозначени полицейски автомобили. Само за дните от 21 до 25 декември пътни полицаи са съставили 96 акта за шофиране след употреба, като 45 от тях са за концентрация в издишания въздух над 1.2 промила.

Към 14 часа днес, движението през граничните контролно-пропускателни пунктове на страната се извършва нормално, няма струпвания от изчакващи автомобили.