Министър Танева: Кризата с африканската чума по свинете не е отминала

"Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване", увери тя

"Кризата с африканската чума по свинете не е отминала. Напротив. Предстои ни през следващата година да се справяме със същите предизвикателства. Надявам се, че в следващата година ще знаем много повече за тази болест. Имам предвид обществото ще знае повече и ще можем да се подготвим и да минимизираме щетите", каза министърът на земеделието Десислава Танева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

"Вирусът е навсякъде и ни чака една трудна година и трябва да изпълняваме всички разпоредби много стриктно, за да минимиизраме щетите. Като цяло 2019 година в областта на производството на месо мина под знака на АЧС за света - 51 държави бяха засегнати, 6 600 000 домашни свине - унищожени", посочи Танева, уточнявайки, че 137 000 са убитите у нас свине през тази година.

"Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване", увери тя.

"Надявам се, че в никакъв случай няма да повторим тази щета, но вирусът вече е в цяла България, това трябва да е ясно /от дивата свиня/. Готвим план за началото на годината по отношение на всички мероприятия, които ще се вземат. И разбира се, очакваме приемане от НС изменения на няколко наредби, касаещи Закона за ветеринарно-медицинската дейности, с което значително ще повишим мерките за биосигурност", каза още Танева