Съдят животновъд за изнудване, принуда и трафик на хора и закана за убийство

Крими

28-11-2019, 15:47

Снимка:

архив

Автор:

pleven.utre

Всичко от Автора

Обвиняемият биел и тероризирал свой работник до пълно изтощение

Окръжна прокуратура –Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за извършени пет престъпни деяния – изнудване и принуда на едно лице, трафик на друго лице, което използвал за принудителен труд, държейки го в принудително подчинение, причиняване на телесна повреда, опит за принуда и закана с убийство. 

Обвиняемият демонстрирал агресивност, чувство за безнаказаност и безцеремонно поведение към граждани и към институциите, като разрешавал възникналите проблеми, чрез използване на физическа сила, заплахи и психологически тормоз.

На 08.09.2017 г., в Общинска служба по земеделия към Община Долна Митрополия, било проведено събрание за стопанската 2017-2018 година, на което по реда на чл. 37в, ал.2 от ЗСПЗЗ, били разпределени поземлените имоти за ползване от земеделските производители. По силата на споразумението, имот с площ 19.076 дка, бил разпределен за стопанисване от дружество на О.И. Недоволен от това, обвиняемият започнал, чрез саморазправа да изнудва О.И. да му предостави имота, а по-късно и да принуди него и сина му Т. И. да оттеглят жалбите си в прокуратурата. Освен отправянето на заплахи за убийство, обвиняемият повредил комбайн, собственост на дружеството.

Пострадалият И.С. бил нает от обвиняемия за извършване на трудова дейност и грижа за животните му. В началото отношението към него било добро, но от 2015 г., обвиняемият, за да го държи в подчинение, започнал да проявява физическа и психическа агресия, да му нанася побои и телесни увреждания, превърнал го в обект на непрестанни обиди и на публично унижаване, като бил подложен на изключително тежка ежедневна трудова експлоатация и бой, водещи до пълното му изтощение. И. С. се намирал в безизходица, което станало причина два пъти да се опитва да сложи край на живота си. Направил и няколко опит да избяга, но обвиняемият го последвал и връщал в стопанството. Като наказание за бягството бил поставен и държан в робско и унизително положение и настанен да спи в един от боксовете за коне, в конюшнята, където съжителствал с малко диво прасе. На 24.07.2018 г., във връзка с ДП било извършено претърсване и изземване на адрес на стопанството, при което пострадалият бил намерен в конюшнята да живее в изключително лоши условия, а той започнал да се моли на полицая да го спаси от обвиняемия.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.