Нов случай на африканска чума по диви свине в Плевенско

Директорът на ОДБХ-Плевен информира, че е определена заразена зона от 200 кв.км.о около констатирания случай

"Към днешна дата няма новорегистрирани случаи на АЧС при домашни прасета на територията на област Плевен. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявено първично възникнало огнище на болестта при диви свине, в резултат на проба от отстреляно диво прасе в ЛСР на ловна дружина с. Николаево” . Това стана ясно на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

Директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов информира, че е определена заразена зона от 200 кв.км.о около констатирания случай и са разпоредени ограничителни мерки спрямо движението на свине в област Плевен. "В момента се изпълняват допълнителни мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването, определени със заповед на директора на РДГ – Ловеч. В радиус от 1км. се забранява ловът и всякакви други мероприятия с изключение на претърсване за трупове на умрели свине. В 3км. зона около огнището се забранява лова с кучета”, каза още д-р Йорданов.

Изводът, който той направи на база актуалната епизоотична обстановка в област Плевен е, че при питомните прасета, за радост, няма циркулация на вируса, но при дивите свине такава циркулация има, тъй като там нещата не могат да бъдат поставени под такъв непосредствен контрол.

Едно нарушение в селищата от обособените селища в 20 километровите зони около промишлените свинекомплекси са констатирали проверяващите екипи от ОДБХ – Плевен. Нарушението е в с. Ясен, за което е съставен акт за административно нарушение и здравно предписание. Собственикът, който е населил стопанството си с нови прасета, трябва доброволно да ги премахне или това ще бъде сторено с принудителна евтаназия на животните.