Плевенчанката Цвета Таскова в съда: След катастрофата не съм жива, за мен няма ден и нощ

Защитата на младата жена ще обжалва 4–годишната присъда, която Софийският градски съд постанови

Защитата на Цвета Таскова ще обжалва 4-годишната присъда, която Софийският градски съд постанови за 30-годишната плевенчанка, съобщава trafficnews.bg. Тя е обвинена за  катастрофата с обърналия се автобус на магистрала "Тракия", случила се през април миналата година и довела до гибелта на шестима пътници.

"Необосновано тежко ефективно наказание. Последиците безспорно са много тежки, но това момиче не е някакъв голям престъпник. На всеки може да се случи. Малшанс с много тежки последици”. С тези думи адвокатът Николай Кокинов обясни защо ще обжалва присъдата. И допълни, че според него прокуратурата е подходила обективно, като е поискала условна присъда за Таскова. 

Шофьорката, чиято кола закачи рейса и доведе до обръщането му, трябва да изплати също разноските по делото, както и 20 000 лева неимуществени вреди. Цвета Таскова е лишена и от право да управлява автомобил през следващите 4 години.

Още от началото процесът за тежката катастрофа се гледаше по съкратената съдебна процедура, защото тя призна вината си.

"Още веднъж искам да изкажа съжаление, извинение и съболезнования към всички близки на жертвите и пострадалите. Някой от вас може да си каже: Какво толкова, тя е жива? Аз искам да кажа, че има разлика между жива и живееща. Няма нощ или ден аз да не живея с мисълта за катастрофата и за хората.  От 13 април 2018 година лягам и в малкото време, в което спя, ставам с мисълта за погубените животи. Представете си на улицата за вас има просто светофар а аз си представям поне 30 възможности за катастрофа", заяви Цвета по време на заседанието.

Голяма част от пострадалите в катастрофата, при която имаше и 20 ранени, продължават да питат защо обвинителният акт за тежкия инцидент е само един. По техните думио отговорност трябва да понесе и шофьора на автобуса.