Министърът на образованието бе в Плевен за образователен форум

Предизвикателствата пред професионалното образование и дуалното обучение бяха тема на дискусията

Предизвикателствата пред професионалното образование и дуалното обучение бяха тема на дискусия по време на кръгла маса днес. Министърът на образованието Красимир Вълчев уважи форумът, чийто домакин бе изпълняващият длъжността областен управител д-р Красимир Трифонов, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Кръглата маса в Плевен събра представители на бизнеса, професионалните гимназии,  началникът на РУО Плевен Албена Тотева и експерти от управлението.

"Бизнесът се нуждае от подготвени кадри, както професионално, така и интелектуално. От хора, които да дадат своя принос за развитието на икономиката на региона и страната.”, каза при откриването на форума на тема образование изпълняващият длъжността областен управител на Плевен д-р Красимир Трифонов. По думите му за съжаление професионалното образование не напълно може да отговори в количествен и в качествен аспект на търсенията на пазара, за да задоволи нуждите на икономическата среда.

"За да живеем в добро, хармонично общество, трябва да се справим с няколко предизвикателства. Първо да намалим броя на изключените от това общество.  Дори изключените да са едва 20% , а останалите 80% да генерират достатъчен вътрешен продукт и добавена стойност, ние няма да живеем добре. Най-важното е да нямаме голям брой изключени от обществото, а това минава през системата на образованието”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.  На форума в Плевен той засегна темата за функциониращия механизма за образованието, който по думите ме е дал  добри резултати по отношение на първоначалното записване.

"Следващите 10 години ще бъдат много трудни, да не кажа критични по отношение на човешките ресурси”, прогнозира Вълчев. „Имаме положителна динамика, но тя е неравномерна в различните райони. Трябва ни още малко време, за да достигнем този процент на конвергенция, при който ще спрем нетната външна миграция”, каза министърът на образованието. Той бе категоричен, че в България трябва да се постигне полицентричен модел на развитие, който да има не един, два или три града, които да бъдат центрове на развитие, а поне 10 или 15 града – двигатели на икономически растеж и развитие в различни региони и области.

На форумът в Плевен министърът засегна и въпросът с демографията. „Анализът ни сочи, че коефициентът на плодовитост е същия като през 1989 година. Причината за ниската раждаемост е, че ги няма родителите, иначе казано нетната външна миграция. За да я овладеем, трябва да се повишат доходите. Там където се постигнат доходи от 1400-1500 лв или 60% паритетна покупателна способност от средноевропейските в голяма степен спира нетната външна миграция”, коментира министър Вълчев в Плевен.

Форумът продължи в стегнат работен порядък с разискване на нивото на професионалната платформа на темата на професионалното образование и дуалното обучение.