Слави Трифонов започна да изключва хора от партията си

За промените става ясно от сайта на формацията

Няколко дни отне на Слави Трифонов да започне чистка в новата си партия „Няма такава държава“. Това, разбира се, не е обявено официално. За промените става ясно от сайта на формацията, съобщава tribune.bg. Оказва се, че при неговото стартиране, са обявени едни хора за контакт в различни области, а сега те вече са сменени.

Тъй като от "Няма такава държава" не са възприели подхода да комуникират свободно с медиите и да им дават информация, официалната причина за промените не е ясна.

Може обаче да се предположи защо партията, която бе учредена на 5 октомври, вече прави промени.

Малко след като станаха ясни новите лица в "Няма такава държава", се оказа, че някои от тях са добре познати. Част от тях са дори кандидати за настоящите местни избори. Разбира се, не от партията на Слави, а от други политически формации. Точно тези хора са получили червен картон от шоумена.

Така например в Пазарджик координатор на местната структура на „Няма такава държава“ бе Руди Синапов. Синапов е общински съветник в Пазарджик. През 2015 г. влиза в местния парламент от листата на Реформаторския блок. Сега отново иска да е част от властта в града. И е кандидат отново за общински съветник, но от коалиция, оглавявана от БСП. И докато е в кампания за мястото си в общината, Синапов се присъединява и към партията на Слави.

Постът му като местен координатор в Пазарджик на новата партия се оказа с доста кратък срок. Той вече е сменен. На негово място е посочен Тинко Василев. Той е адвокат и дълги години е бил координатор на гражданското движение ДНЕС. Именно това НПО бе основен партньор на „Шоуто на Слави“ при събиране на подписите за иницииране на референдум.

Във Варна пък лицето за контакт бе Александър Тодоров - бивш шеф на младежката структура на СДС, общински съветник на сините в морската столица и на ексшеф на „Дупката“ във Варна. Е, и той вече е сменен. За контакти е посочен Емил Добрев Ефтимов – зърнен бос във Варна. Ефтимов е имал значителен брой фирми със задължения към държавата.

В Добрич координатор е Мария Драгомирова Рогова. Позицията обаче получава буквално преди по-малко от 24 часа. Преди нея на поста бе Дилян Господинов – собственик на фирма за внос –износ на пчелен мед, селскостопански, хранителни и промишлени продукти.

Като част от партията бе представен и Васил Маргин от Сапарева баня. Той обаче вече не е част от политически проект на Слави, защото е зам-.кмет на от Сапарева баня и кандидат за градоначалник, издигнат от Инициативен комитет.

Главен секретар на "Няма такава държава" е Виктория Василева - депутат от Козлодуй и бивш шеф на младежкото СДС.

Според устава на партията: „Член на Политическа партия "Няма такава държава" може да бъде всеки български гражданин, който има избирателни права, приема принципите и целите на партията и не членува в друга политическа партия.“

Арбитражно-контролната комисия пък трябва да разгледа заявленията за членство в срок от 2 месеца. Именно тази комисия може да предложи и сключване от партията.

"Членството автоматично се счита за прекратено в случай на явяване на президентски, парламентарни, за европейски парламент или местни избори в листа на друга партия или като кандидат на такава или явяване като независим кандидат“, става ясно още от устава.

Така става ясно и че част от областните координатори са сменени именно поради тази причина. Не е ясно обаче, защо са преминали проверката на Арбитражно-контролната комисия или тя всъщност е започнала да действа след създаването на партията.