Каракачанов в Плевен: Армията е институцията, благодарение на която съществува България

Нашата амбиция е да направим българските военнослужещи още по-боеспособни, за да може всички ние да спим спокойно, каза министърът

"За преодоляването на некомплекта в армията най-важното е, че тенденцията се обръща: има повече постъпили, отколкото напуснали. Това не е кратък процес. Дори и да имаме необходимия финансов ресурс веднага, над 5000 интелигентни и физически здрави млади хора не се намират толкова лесно и наведнъж“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Плевен по време на информационната кампания „Бъди войник“. По думите му, за бъдещите кандидати освен физическата подготовка е много важно и образованието, особено с оглед на модернизацията на Въоръжените сили.

Кампанията "Бъди войник", която в Плевен е с изключително силни демонстрации и богат показ на техника и въоръжение, е още една много навременна стъпка на армията към обществото, отбеляза министър Каракачанов и допълни: „Това е един от начините да покажем, че армията е стабилна институция, че тя заслужава парите, които държавата и хората дават за нея, и че младите хора имат алтернатива“.

Специално за кампанията в Плевен дойдоха още заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, чиито военнослужещи изнесоха огромната част от демонстрациите на способности и показите на въоръжение и техника на събитието в Плевен.

Близо 4 часа в Плевен военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Специалните сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, както и военнослужещи и цивилни служители от Военно окръжие Плевен и Централното военно окръжие отговаряха на въпроси за военната професия. На информационната борса стотици се запознаха с основни длъжности във Въоръжените сили, както и с част от въоръжението в Българската армия. Присъстваха и много представители на местната власт както от Плевен, така и от съседни населени места.

Военнослужещи от Служба "Военна полиция" и от Специалните сили направиха атрактивни динамични покази на способности. За присъстващите особен интерес бяха действията, свързани с обезвреждане на терористи, действия в градска среда, превземане на сгради, елементи от огневата подготовка, от физическата подготовка и др.

За първи път със самостоятелен щанд и информационни брошури на кампанията „Бъди войник“ беше представено Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „Бъдещето на ВВВУ „Георги Бенковски“ е категорично свързано не само с нуждите на военната авиация, а и с обучението на пилоти за гражданската авиация“, подчерта пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Изненадата за граждани и гости на Плевен по време на кампанията бяха двойката самолети „Пилатус“, пилотирани от военнослужещи от Военновъздушната авиобаза в Долна Митрополия, които изпълниха атрактивна и динамична летателна програма с полети на ниска височина - част от обучителния процес в авиобазата. В центъра на града огромно внимание привлече и учебният самолет L 39, специално олекотен и докаран с много майсторство и усилия от авиобазата в Долна Митрополия.

В „Бъди войник“ се включиха и много местни състави от Плевен, представители на военнопатриотични организации, чиято дейност има съществено значение за родолюбивото възпитание на младежта. По традиция събитието завърши с вълнуващ концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Присъстващите стотици плевенчани бяха поздравени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с думите: „България има нужда от своята армия. Не защото е член на някакви международни съюзи или организации, а защото армията е институцията, благодарение, на която съществува България“.

„Нашата амбиция е да направим българските военнослужещи още по-боеспособни, за да може всички ние да спим спокойно. Днес видяхте представители на всички видове въоръжени сили, тяхното въоръжение, техните способности. Видяхте нашите летци, нашите Специални сили, които са много по-добри от тези на държави с много по-големи бюджети“, подчерта министър Каракачанов.

„Благодаря ви за отношението към нашите Въоръжени сили и се надявам, че то ще повдигне още повече тяхното самочувствие и ще ги мотивира още по-съвестно да служат на род и Родина“, обърна се министърът на отбраната към граждани и гости на площада в Плевен.